Ο πόνος του μαστού , ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλές γυναίκες.

Ο Πόνος του μαστού

Εισαγωγή

Ο πόνος στο μαστό μπορεί να προκαλέσει πολύ άγχος και πολλές γυναίκες ανησυχούν ότι μπορεί να έχουν καρκίνο. Ο πόνος του μαστού από μόνος του δεν είναι συνήθως σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού και είναι πολύ πιο πιθανό να είναι είτε καλοήθης ( όχι καρκίνος) κατάσταση του μαστού ή πόνος από το θωρακικό τοίχωμα ή από άλλους παράγοντες.

Παρόλο που είναι πολύ πιο συχνός στις γυναίκες και οι άντρες μπορούν να έχουν πόνο στο μαστό.Ο πόνος στο μαστό στους άντρες είναι συνήθως σημάδι μια καλοήθους κατάστασης που ονομάζεται γυναικομαστία ( διόγκωση του ανδρικού μαζικού αδένα).

Ελπίζουμε ότι οι παρακάτω πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε περισσότερα για αυτήν κατάσταση και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να το αντιμετωπίσετε.

Τύποι πόνου του μαστού.

Ο πόνος στο μαστό ( μαστοδυνία) είναι πολύ συχνός στις γυναίκες όλων των ηλικιών. Υπάρχουν τρείς τύποι πόνου του μαστού, δυο εκ των οποίων είναι γνήσιος πόνος του μαστού, δηλαδή προερχόμενος από το μαζικό αδένα και ένας είναι αντανακλαστικός πόνος , δηλαδή πόνος που προέρχεται από άλλο σημείο του σώματος.

  • Κυκλικός πόνος του μαστού: Πόνος αφορά τον κύκλο της γυναίκας ( περίοδος).
  • Μη κυκλικός πόνος του μαστού: Κάποιες γυναίκες έχουν πόνο στο μαστό που διαρκεί και δεν σχετίζεται με τον κύκλο.
  • Πόνος από το θωρακικό τοίχωμα: Πόνος που μπορεί να προέρχεται από άλλο σημείο του σώματος , αλλά η γυναίκα το αισθάνεται στο στήθος.

Το να έχει κανείς σοβαρό πόνο στο στήθος μπορεί μερικές φορές να επηρεάσει την καθημερινότητα της γυναίκας, να της προκαλέσει άγχος ακόμα και κατάθλιψη. Αυτό δεν είναι ο κανόνας για τις περισσότερες γυναίκες που μπορούν να βοηθηθεί και να αντιμετωπιστεί.

Τι είναι ο κυκλικός πόνος του μαστού;

Ο πόνος στο μαστό σχετίζεται με τις αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών κατά τη διάρκεια του κύκλου της γυναίκας, αλλά οι ακριβείς αιτίες είναι άγνωστες. Περίπου 2 στις 3 γυναίκες θα αντιμετωπίσουν κυκλικό πόνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αυτές οι αλλαγές κάνουν το μαζικό αδένα πιο ευαίσθητο και μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο μαστό. Πολλές γυναίκες μπορούν να αισθανθούν δυσφορία και οζώδεις ψηλαφητές βλάβες και στους δύο μαστούς μια βδομάδα πριν την περίοδο. Ο πόνος μπορεί να κυμαίνεται από λίγος σε σημαντικός και οι μαστοί να είναι ευαίσθητοι στην ψηλάφηση και να πονάνε. Πολύ συχνά φεύγει όταν ξεκινήσει η περίοδος.

Μπορεί να αισθανθείτε βάρος, ευαισθησία, κάψιμο, έντονο πόνο και αίσθημα σφιξίματος. Ο πόνος συνήθως αφορά και τους δύο μαστούς αλλά μπορεί και να αφορά μόνο τον ένα αλλά και να επεκτείνεται προς τη μασχάλη αλλά και προς την ωμοπλάτη. Ο κυκλικός πόνος του μαστού μπορεί επίσης να επιστρέψει αλλά σε ένα ποσοστό 20 έως 30 % θα υποχωρήσει.

Αυτού του είδους ο πόνος συνήθως σταματά με την εμμηνόπαυση, παρόλαυτά οι γυναίκες που παίρνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορούν να εξακολουθήσουν να έχουν πόνο και μετά την εμμηνόπαυση. Ο πόνος στο μαστό επίσης μπορεί να σχετίζεται με την έναρξη ή αλλαγή  αντισυλληπτικών .

Τι είναι ο μη κυκλικός πόνος του μαστού;

Ο μη κυκλικός πόνος του μαστού είναι πόνος που δε σχετίζεται με τον κύκλο της γυναίκας. Μπορεί να είναι συνεχόμενος ή να έρχεται και να φεύγει και να αφορά γυναίκες τόσο πριν όσο και μετά από την εμμηνόπαυση.

Δεν είναι πάντα ξεκάθαρο τι προκαλεί αυτόν τον πόνο. Μπορεί να σχετίζεται με μια καλοήθη κατάσταση του μαστού, παλαιότερο χειρουργείο , τραύμα στο στήθος, το να έχεις μαγαλύτερο μαστό σε μια πλευρά ή να είναι παρενέργεια κάποιου φαρμάκου (πχ ορισμένα αντικαταθλιπτικά, το τζίνσεντγκ). Το στρες και το άγχος επίσης σχετίζονται με τον πόνο στο στήθος.

Ο πόνος αυτός μπορεί να είναι σε ένα ή και στους δυο μαστούς και μπορούν να αφορούν και τους δυο μαστούς ή μια συγκεκριμένη περιοχή. Μπορεί να είναι σαν κάψιμο , ήπιος ή και διαξιφιστικός ή σαν σύσφιξη. Ο μη κυκλικός πόνος τείνει να υποχωρεί από μόνος του σε ένα 50% των γυναικών.

Τι είναι ο πόνος στο θωρακικό τοίχωμα;

Πόνος στο θωρακικό τοίχωμα αντιστοιχεί σε πόνο που η γυναίκα αισθάνεται ότι προέρχεται από το στήθος αλλά που έρχεται από αλλού. Για παράδειγμα αυτό θα μπορούσε να είναι από κάποιο τράβηγμα από μυ, ή να είναι αντανακλαστικός πόνος από άλλη νόσο). Ο πόνος μπορεί να αναπαραχθεί αν ασκηθεί πίεση στο θωρακικό τοίχωμα. Τα σύνδρομο Tietze και η πλευροχονδρίτιδα ( ένα είδος φλεγμονής των χόνδρων και του στέρνου) μπορούν να αποτελούν τις αιτίες αυτού του φαινομένου.

Διάγνωση

Ο ιατρός σας θα εξετάσει το στήθος σας και θα πάρει το ιστορικό του πόνου σας και θα εκτιμήσει το είδος του.

Θεραπεία

Αν χρειάζεται να γίνει θεραπεία τότε οι επιλογές τόσο για τον κυκλικό όσο και για τον μη κυκλικό πόνο του μαστού είναι συνήθως οι ίδιες, ωστόσο ο μη κυκλικός πόνος συνχά δεν είναι τόσο εύκολος να αντιμετωπιστεί.

Δίαιτα και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Αλλαγές σε δίαιτα με χαμηλά λιπαρά και αύξηση των ινών , μείωση της καφεΐνης και του αλκοόλ.

Στηθόδεσμος με καλή στήριξη κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε φυσικής δραστηριότητας και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κάποιες γυναίκες βρίσκουν ότι δραστηριότητες που μειώνουν το άγχος, όπως αρωματοθεραπεία, βελονισμός, γιόγκα, διαλογισμός βοηθούν.

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι το να έχεις χαμηλά επίπεδα ενός λιπαρού οξέος που ονομάζεται γαμολενικό οξυ (GLA) μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο στήθος έτσι ι χορήγηση λαδιού από νυχτολούλουδο ( evening primrose oil) που περιέχει αυτό το λιπαρό οξύ, ενδεχομένως να βοηθούνται.

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα

H έρευνα δείχνει ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση για τον πόνο του μαστού, ειδικά για τον μη κυκλικό πόνο. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορούν να χορηγηθούν απ ευθείας στην περιοχή της μασταλγίας και να βοηθήσουν. Μπορεί να χορηγηθεί και από το στόμα.

Φάρμακα με ορμόνες

Αν ο πόνος είναι σοβαρός, επιμένει και έχουν δοκιμαστεί οι άλλες θεραπείες τότε μπορεί να χορηγηθεί φάρμακο που μειώνει την επίδραση των ορμονών. Αυτά τα φάρμακα ωστόσο επειδή έχουν σημαντικές παρενέργιες, η χορήγηση τους μπορεί να γίνει μόνο μετά από τη συμβουλή ειδικού.

Πόνος του θωρακικού τοιχώματος

Αφού διερευνηθεί η αιτιολογία του πόνου του θωρακικού τοιχώματος η θεραπεία θα κατευθυνθεί προς αυτήν.